Цього тижня, 2 травня, православні християни відзначатимуть величне свято – Великдень. І, як зазвичай, кожна хмільницька родина святкуватиме Великодні свята з щедрими наїдками та напоями. Світова пандемія, карантин минулого року вже зробили так, що люди замість походу в церкву дивилися богослужіння по телевізору. Як буде цього року – вибір кожного, але без традиційних великодніх страв все одно не обійдеться.
Скільки цього року коштуватиме хмільничанам великодній кошик? Зрозуміло, що дорожче, ніж минулого року, – приблизно на 15%. Кожна господиня кладе у кошик все те, що сама забажає, але незмінними все ж залишаються паска і крашанки.
У Хмільнику на ринку цієї неділі домашні яйця коштували 35 гривень за десяток. Молоко – 25 гривень за півторалітрову пляшку. Для домашньої ковбаси необхідне м’ясо: в павільйоні свинина коштує 120 гривень за кілограм, телятина – 130 гривень. Досить часто господині на Великдень запікають сир: з родзинками, ванільним цукром та яйцями – ним ласує вся родина, особливо діти. Домашній сир на ринку коштував 100 гривень за кілограм. Баночка вінницького хрону (ну як же без нього) – 14 гривень. Хмільницькі вправні господині, які випікають святкову випічку на продаж, паску з родзинками вагою в півкілограма оцінюють у 90 гривень. Отже, якщо до кошика покласти лише основні страви, без додаткових продуктів: як-от масло, цукор, родзинки тощо, хмільницька господиня витратить більше 360 гривень.
Аби придбати всі ці страви у магазині або супермаркеті, вартість великоднього кошика суттєво не зміниться. У магазинах десяток яєць в середньому коштуватиме 29-34 грн, м’який сир від 40 гривень, свинина – в середньому 110 гривень, паска – в середньому 80 гривень і вище. Загалом вартість кошика складатиме 500 гривень та вище, аж до тисячі гривень – якщо господиня захоче покласти туди ще й інші складові: помідори, червоне вино, яблука, твердий сир, буженину тощо.
Загалом вартість святкового кошика в порівнянні з попереднім роком збільшиться приблизно на 160 грн. Найдорожчими у ньому будуть м’ясні вироби, сир і паска домашньої випічки. Вартість паски значно зросла, адже подорожчали головні інгредієнти випічки: яйця, цукор, борошно і вершкове масло. Крім того, в Україні зросли також і ціни на зернові культури та тваринницьку продукцію.
Зросли в ціні й сезонні овочі, однак це відбулося,як зазначають аграрії, не лише через передсвятковий ажіотаж, а внаслідок цьогорічної холодної весни. У цей період заморозки, сніг, дощі призводять до того, що ранні овочі вимагають більше енергетичних витрат, їх складніше вирощувати. Тому ранні овочі зростуть в ціні на 20%.
Істотно можна заощадити на зменшенні кількості продукту в кошику. Кожна господиня враховуватиме все в залежності від фінансового становища.
Наприклад, у 2016 році паска обійшлася б нам у 30 гривень, а весь великодній кошик – в 144 гривні.
Алла Корнієнко