На Хмільниччині розпочався грибний сезон: як не постраждати від лісових дарів природи

На Хмільниччині розпочався грибний сезон: як не постраждати від лісових дарів природи

Червневі зливи та неспекотна погода в лісі – і уже можна сміливо “полювати” на гриби. Що й роблять деякі хмільничани, які вже сміло “хизуються” своїм уловом у соцмережах. 

Сьогодні ми розповімо, які гриби можна знайти в лісі влітку, і як вберегтися від отруєння дарами природи, і за необхідності надати першу допомогу любителям лісового м’яса.

ЧЕРВЕНЬ – чудовий місяць для збору підберезників і маслюків. Ростуть вони до початку осені, але грибники люблять «виловлювати» їх саме на початку літа. До того ж у червні можна знайти літні опеньки та сироїжки.

Білий гриб мешкає в сосновому або дубовому лісі. Починає прорізатися крізь опале листя в кінці червня. Білий гриб не виділяє жодного запаху, тому грибники-початківці сумніваються – а чи їстівний він, цей гриб? Характерні ознаки цього гриба – темно-бурий капелюшок, біла ніжка з бурим відтінком і щільна м’якоть.

У тінистих лісах росте дуже багато лисичок. Вони неймовірно смачні в засоленому вигляді. Улюблене місце печериць – поляни та узлісся.

У ЛИПНІ починається урожай груздів. Є підгруздки – їх також дуже добре маринувати і солити. Так само в липні з’являється дуже багато рижиків. Їх дуже люблять кухарі, з них виходять приголомшливі грибні страви. Прекрасним кольоровим килимом виглядає в лісі виявлена ​​поляна різнокольорових капелюшків сироїжок.

Найбагатший грибний сезон – це СЕРПЕНЬ.  Весь серпень і початок вересня багаті на гриби. Якщо влітку часто йдуть дощі, то гриби стають просоченими водою і вживати їх у їжу не варто. Сушка таким грибам теж не допоможе, смакові якості свої вони все одно втратять і почнуть виділяти небезпечні токсини. Вибирати потрібно молоді гриби, свіжі, які не покусані комахами. Червивий гриб можна сміливо викидати. І не варто руйнувати грибницю. Гриб потрібно акуратно зрізати ножем біля основи, і в жодному разі не висмикувати з корінням із землі.

Наскільки гриби смачні – такі вони й небезпечні!

Щоб запобігти отруєнню грибами:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  • Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
  • Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
  • Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
  • Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
  • Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.
  • Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
  • Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Симптомами отруєння є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1.Викличте «Швидку медичну допомогу». Не зволікайте, чекаючи на лікарів, – промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викличте блювання, натиснувши пальцями на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля.

2.Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс.

3. З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.

Забороняється у разі отруєння вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.

Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *