
Осінь – чудова пора, яку ще невипадково називають багатою! Адже саме восени збирають урожай, і людський організм можна вдосталь наситити корисними вітамінами та мікроелементами. Наприклад, дієтологи радять восени їсти якнайбільше сезонних овочів та фруктів: часник, цибулю, кабачки, капусту, пастернак, гарбуз, яблука, персики, болгарський перець.
Від захворювань і запалень організм зможуть врятувати страви з гарбуза. А ще цей яскравий солодкий овоч здатний підняти настрій у похмурий осінній день завдяки магнію, який у ньому міститься. Крім того, в гарбузі найбільша кількість заліза серед всіх овочів, тож він дуже корисний людям з низьким гемоглобіном. Чим ще корисний гарбуз?
- Гарбуз на 90% складається з води та є дієтичним продуктом: у 100 г гарбуза міститься всього 28 ккал. Приємний аромат гарбузової м’якоті чудово тамує відчуття голоду, тож цей продукт незамінний помічник для всіх, хто бажає схуднути.
- В цьому овочі міститься багато бета-каротину. Наприклад, бета-каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж у моркві. Тому цей овоч такий корисний для зору.
- Гарбуз – джерело вітаміну С.Якщо його запекти або вживати сирим, можна позбавитись перевтоми та безсоння, а ще це чудова альтернатива в профілактиці простудних захворювань.
- В насінні гарбуза міститься і цинк, і білок, і мідь, і фосфор з кальцієм. Весь цей вітамінний набір забирає висипання на шкірі, зміцнює артерії та покращує роботу травної системи. Дієтологи рекомендують з’їдати близько 50 сирих насінин щодня. Ними можна приправляти салати, додавати до смузі тощо.
Тож для того, щоб у похмурі осінні вечори господиньки та господарі (бо ж і серед чоловіків є ті, хто любить куховарити) могли побалувати своїх рідних смачними та корисними стравами з гарбуза, до вашої уваги підбірка рецептів із сезонного овоча від відомого шеф-кухаря України Євгена Клопотенка. До речі, гарбузові страви можна готувати всю зиму, адже гарбуз може досить довго зберігатися, не втрачаючи своїх смакових якостей. Вдалих смакових поєднань у гарбуза досить багато. Так, гарбуз ідеально поєднується з корицею, вершками, вершковим маслом, оливковою олією, імбиром, сухим гарбузовим насінням, ваніллю, чебрецем, часником, пармезаном і апельсином. Не менш вдалим доповненням стане чорний мелений перець, цибуля, лимон, хурма.
Салат з гарбузом і сиром
Інгредієнти: 200 г гарбуза, 150 г міксу салатів, 100 г домашнього сиру, 1-2 ч. л. насіння гарбуза, 2 столові ложки соняшникової олії, за смаком сіль, перець і мед.
Гарбуз (200 г) помийте, очистіть від шкірки і поріжте невеликими кубиками розміром 1-2 сантиметри.
Обсмажте гарбуз на пательні з олією (2 ст. л.) і медом близько 1-2 хвилин. Гарбуз має залишатися твердим всередині.
У салатнику змішайте листя салату (150 г), сир (100 г) і гарбуз. Додайте насіння гарбуза (1-2 ч.л.), сіль і перець за смаком. Заправте соняшниковою олією.
Несподіване поєднання – закуска Гарбуз з оселедцем
Інгредієнти: 200 г гарбуза, 200 г філе оселедця (слабосолений), оливкова олія (для запікання), 100 мл натурального йогурту, сіль, перець (за смаком).
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Гарбуз ріжемо невеликими шматочками, викладаємо на деко, застелене пергаментом, поливаємо кількома краплями олії й ставимо запікати до напівготовності. Гарбуз повинен залишатися трохи твердим. У мене час приготування становив 12 хвилин (час може різнитися). Дістаємо з духовки й даємо охолонути.
Зверху кожного шматочка гарбуза викладаємо нарізаний оселедець. У йогурт додаємо трохи солі й свіжозмеленого перцю. Подаємо закуску разом з соусом.
Млинці з гарбузом і яблуком
Інгредієнти: 130 г Борошна, 340 мл Молока (замініть на воду для пісних млинців), 2 яйця, 2 ст. л. соняшникової олії (і додатково для смаження), 2 ст. л. цукру, 1 щіпка солі.
Для начинки: 300 г гарбуза, 1 Яблуко (велике), 1 ч. л. соку лимона, 30 г ядер лісових горіхів (або волоського горіха), 1 ч. л. Меду.
Приготуйте млинці. Борошно просійте, змішайте в мисці яйце, сіль, цукор, рослинну олію вінчиком до однорідного стану. Додайте борошно і добре перемішайте. Влийте молоко невеликими порціями і ще раз перемішайте.
Пательню змастіть невеликою кількістю рослинної олії, вилийте ополоником тісто на пательню і розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи сковорідку з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на інший бік і випікайте ще одну хвилину. Готові млинці викладіть на тарілку.
Гарбуз і яблуко почистіть і натріть на крупній тертці. Змішайте їх в невеликій мисці, додайте мед, подрібнені горіхи і сік лимону. Викладіть начинювання в млинці і загорніть у формі трикутника.
Фото страв – із сайту klopotenko.com.