Ми є те, що ми їмо: продовжуємо рубрику про здорове харчування

Ми є те, що ми їмо: продовжуємо рубрику про здорове харчування
Spread the love

Продовжуємо рубрику про здорове харчування, і про це нам розповідає консультант із правильного харчування Леся Сахнюк. Нагадуємо, що ці поради – не панацея від будь-яких хвороб і не є лікувальними методами. Це профілактичні дії, можливість прислухатися до власного організму і переглянути користь/шкоду свого щоденного раціону.

  • Щоб змінити свою енергію життя, потрібно всього лише взяти під контроль харчування. Завдяки цьому збалансується гормональний фон, а отже й робота нервової системи.
  • Неймовірно, невже для того, щоб почуватися краще, варто лише знайти силу волі, щоб почати контролювати своє харчування? Але чи легко це зробити?
  • Так, все дуже просто: контроль їжі. І в результаті змінюється не лише якість роботи кожної клітини організму, але й усі відчуття життя, оскільки стабілізується енергетика. Єдина умова – розірвати шаблони й кліше, які десятиліттями навіювалися соціумом та ними встановленими правилами (що людині їсти, скільки і т.д.). На превеликий жаль, спостерігаю, що в реальності невелика кількість людей готова боротися за свою свободу, оскільки для цього треба докласти достатньо багато зусиль і йти проти течії. Людям важко змінити харчові звички. Для прикладу, шоколадний торт вас втішить на 10 хвилин, а здоров’я ваше підірве на декілька днів.
  • Що запропонуєте хмільничанам?
  • Головне – аби було бажання! Пропоную харчуватися так, як колись харчувалися наші предки: все лише натуральне і все приготоване своїми руками, тобто жодних готових соусів, випічки, що зберігається по 6 місяців, ковбасних виробів тощо. Я іноді роблю десерти, які не шкідливі для мого здоров’я і які займають небагато часу.
  • Нині при такому шаленому ритмі життя важко дотримуватися подібних порад. Адже постійно кудись поспішаючи, людина просто купує готову продукцію, і все. Аби швидше. Як же бути з цим?
  • Прекрасно розумію, що це дуже важко. Пересилити себе, налаштуватися на іншу хвилю. Але, знову ж таки наголошую, при бажанні це можливо. В людей має бути такий девіз: Їсти, щоб жити, а не навпаки! Людина живе за рахунок ¼ того, що з’їдає, а за рахунок решти ¾ живе її лікар…
  • Поділитеся із хмільничанами своїми рецептами?
  • Із задоволенням. У здоровому харчуванні також є дуже смачні страви. Пропоную приготувати скандинавський суп. Він ідеальний в холодну пору року, і ваші чоловіки носитимуть вас на руках, будуть просити приготувати його знову й знову.
  • Отож, беремо суповий набір червоної риби – це річ бюджетна, коштує нині не більше 40 гривень. Берете цілу цибулину, кружечок кореню селери, одна морквина, багато кропу та петрушки, часник, сіль, перець, лавровий лист. Пропорції за власним бажанням. Варимо на малому вогні доти, доки риба не почне легко зніматися від кісток. Виймаємо рибу з каструлі, знімаємо все м’ясо з хребта. Фільтруємо бульйон, цибулину викидаємо, додаємо розім’яту виделкою моркву, зелень і кілька зубчиків часнику через часникодавку. Я ще люблю забілити домашніми вершками. Насолода!
  • В похмуру прохолодну погоду так хочеться сонечка! Я пропоную хмільничанам побалувати себе сонечком у тарілці. Щедро ділюсь улюбленим зігріваючим супом-пюре з гарбуза.
  • Нарізаю цибулину і кілька зубців часнику, невеликий шматочок імбирю (або наприкінці приготування можна додати сухий мелений імбир). Все відправляю в оливкову олію або розтоплене вершкове масло для пасирування. Тим часом готую гарбуз, нарізаю кубиками і відправляю в сковорідку. Накриваю кришкою і тушкую. Потім додаю курячий або кістковий бульйон. Коли гарбуз готовий погружним блендером роблю пюре. Додаю домашні вершки сіль, куркуму. Доводжу до кипіння і шедевр готовий. На сухій сковорідці підсушую насіння гарбуза і кунжуту.

Подача: в тарілку суп, вершки, зелень, насіння. Приємного смаку і сонячного настрою!

  • Пропоную увазі хмільничан страву з золотого фонду мого меню. Його користь для здоров’я переоцінити складно. Тож борщ на основі холодцю, а за основу беру телячий хвіст. Завдяки поєднанню мяса та багатих колагеном тканин, телячий хвіст посів перше місце на кухні народів світу. Англійці, німці, бельгійці, італійці, жителі південно-східної Азії мають свої унікальні рецепти приготування телячих хвостів. І ми не виняток. Багатий желатином бульйон є ключем до міцного здоров’я. І, як каже південно-американське прислів’я: «Хороший бульйон може воскресити мертвого». Амінокислоти в желатині можуть бути використані лише в тому випадку, якщо в раціоні достатньо жиророзчинних активаторів – вітамінів А і Д. вони є виключно в тваринних жирах.
  • Хвіст порубайте на порційні частини. Зніміть жир, його використаєте для зажарки. Вимитий хвіст покладіть у каструлю, залийте чистою водою на 4 пальці над кістками, додайте 5-7 горошин чорного перцю, 3-5 листочків лаврового перцю. Доведіть до кипіння, зніміть піну і на мінімальний вогонь під кришкою томити 4 години. Далі додайте цілу цибулину, кружечок кореню селери, морквину. І ще проварити 1,5 години, щоб м’ясо відділялось від кісток. Охолодіть, відділіть м’ясо. Процідіть. Основа для борщику готова.

В цей бульйон додайте нашатковану капусту. Тим часом, окремо на телячому жирі пасеруйте цибулю, моркву і буряк. Полийте соком лимона, кількома ложками бульйону, додайте м’якоть 2-3 помідор. Додайте до борщику засмажку і доведіть до кипіння. Кріп та декілька зубців часнику – наприкінці варіння через часникодавку. Є два секрети смачного українського борщу – наваристий бульйон та баланс кислого і солодкого.  Солодкий присмак дає буряк, а кислоту помідори і лимонний сік. Регулюйте пропорції, щоб отримати свій незамінний смак. І не шкодуйте в борщ домашньої сметани. Будьте здорові!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *