Завтра православна церква і віряни молитовно згадають винесення Чесного Хреста у Константинополі та вшанують пам’ять мучеників Старого Завіту — святу родину Маккавеїв. У народі це церковне Свято має назву Перший Спас (або Маковія, Медовий Спас), яке покладає початок Успенського Посту (спасівка), що триває до 28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці.
14 серпня вважається святом бджолярів. У цей день на пасіці можна зібрати відмінний урожай меду. Мед освячують у церкві, поминають ним померлих рідних і пригощають дітей. До цього свята готують медові пряники і пироги, млинці з медом тощо. Також в цей день готують страви з маком. Тож пропонуємо вам рецепти смачної випічки з маком.
ПИРІЖКИ З МАКОМ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА
Інгредієнти:
- 1 кг тіста листково-дріжджового (+1 ст. л. борошна для підпилу)
- 150 г маку
- 2 ст. л. цукру або 80 г абрикосового варення
- 10 г ванільного цукру
- 1 яєчний жовток для змащування пиріжків
Приготування:
- Зробіть начинку для пиріжків. Всипте 150 г маку в сотейник, залийте 400 мл води та варіть на середньому вогні після закипання 30 хвилин. Після відкиньте його в дрібний друшляк, щоб рідина добре стекла та увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Пересипте відварений мак в миску, додайте 10 г ванільного цукру та 2 ст. л. цукру або 80 г абрикосового варення. Перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися. Крупинки цукру не розчиняться і на даному етапі це нормально.
- Дістаньте розморожене тісто з холодильника. Робочу поверхню притрусіть борошном, розкладіть тісто та виріжте кружальця склянкою.
- Викладіть у центр кожного кружальця приблизно по пів столової ложки без гірки начинки та зліпіть пиріжки. Добре заліплюйте, щоб в процесі випікання тісто не розірвалося та вся соковитість залишилася всередині.
- Викладайте пиріжки на деко, застелене пергаментом з відстанню мінімум 3 см.
- В мисці збийте один жовток виделкою та за допомогою кулінарного пензлика добре змастіть кожен пиріжечок. Ставте випікатися на 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Вони мають добре підрум’янитися.
- Пиріжки подавайте теплими або охолодженими до чаю, молока, ряжанки або узвару.
РУЛЕТ-ЗАВИВАНЕЦЬ З МАКОМ БЕЗ ДРІЖДЖІВ (рецепт від шеф-кухаря Лілії Цвіт)
Інредієнти:
- домашній сир – 300 г
- цукор – 70 г
- ван.цукор – 1 п.16 г
- яйця – 2 шт.
- сода – 0,5 ч.л.
- оцет – 1 ст.л.
- борошно – 400 г
Для начинки:
- мак – 250 г
- цукор – 50 г
- яйця -1 шт
- какао – 30 г
- масло – 30 г
Приготування
Для приготування макової начинки потрібно сухий мак залити холодною водою, поставити на вогонь та варити, помішуючи, поки вода не випарується. Охолодити.
Для приготування тіста потрібно до сиру додати цукор та ванільний цукор. Перемішати. Додати яйця, перемішати. Додати соду гашену оцтом, перемішати та відразу додати борошно у два етапи. Замісити тісто та залишити відпочити на 10 хвилин. До охолодженого маку додати цукор, яйце і розтоплене масло. Перемішати. Додати какао, перемішати.
Викласти половину тіста та розкачати його у прямокутник. Викласти наверх половину начинки. Загорнути у рулет, змастити жовтком та посипати маком. Випікати за температури 170 градусів 30 хвилин.
КОРЖІ З МЕДОМ І МАКОМ
Інгредієнти:
- склянка кефіру або сметани;
- 1-2 яйця;
- 2 столові ложки цукру;
- дрібка солі;
- ложка соди або розпушувача тіста;
- 2 столові ложки олії;
- 300 грамів борошна.
Приготування:
Тісто має бути м’яким і не липнути до пальців. Його ділять на частини таким чином, щоб корж був діаметру пательні, а його товщина не перевищувала сантиметр. Смажити на сухій сковорідці, попередньо проколовши корж виделкою в різних місцях. Охолоджені коржі поламати невеличкими шматочками.
Готуємо заливку: Запарити і потовкти в ступці чи збити блендером 100 грамів маку. Додати туди суміш кип’яченої води (склянка) і меду (2-3 столові ложки). Додати суміш до коржів.
ПРОСТИЙ РЕЦЕПТ ДОМАШНЬОЇ МЕДОВОЇ ПАХЛАВИ (рецепт Євгена Клопотенка)
Інгредієнти:
- 450 г тіста філо
- 450 г волоських горіхів
- ½ ч. л. меленої кориці
- ¼ ч. л. солі
- 200 г вершкового масла
Для сиропу:
- 200 г цукру
- 150 мл води
- 200 г меду
- 1 ст. л. соку лимона
- 2 палички кориці
- 1/2 лимона (цедра)
- 4 коробочки кардамону
- 1 бутон гвоздики
Приготування:
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Для сиропу в сотейнику з’єднайте 200 г цукру і 150 мл води. Увімкніть невеликий вогонь, щоб не спалити сироп. Додайте в сотейник до цукру з водою 200 г рідкого меду і розмішайте. Якщо у вас є тільки твердий мед, попередньо розтопіть його на паровій бані. Потім покладіть до сиропу спеції: 2 палички кориці, 4 коробочки кардамону і 1 бутон гвоздики.
Натріть цедру половини лимона та додайте її в сироп. Також вичавіть у сотейник приблизно 1 ст.л. лимонного соку. Варіть сироп 10 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи, до повного розчинення цукру. Дочекайтесь появи великих бульбашок і зніміть з вогню. Лишіть охолонути.
Перебийте блендером в дрібну крихту 450 г волоських горіхів. Це можна зробити і качалкою, поклавши горіхи між двома аркушами пергаменту, чи просто ножем. Однак за можливості використовуйте блендер, щоб крихта була дрібніша.
Змішайте в мисці перебиті горіхи з ½ ч. л. меленої кориці і ¼ ч. л. солі. Гарно перемішайте.
У сотейнику на середньому вогні розтопіть 200 г вершкового масла для змащування тіста філо. Візьміть деко та змажте його невеликою кількістю розтопленого масла. Викладіть перший шар тонкого тіста, а решту накрийте вологим рушником. За допомогою силіконового пензлика змастіть тісто тонким шаром розтопленого вершкового масла по всій поверхні. Зверху викладіть наступний шар тіста, змастіть і його маслом, повторіть іще двічі, щоб було 4 шари.
На 4-ий шар рівномірно викладіть близько 180-200 г горіхів. Зверху викладіть ще 4 шари тіста, змащуючи кожен розтопленим маслом. Рівномірно розподіліть таку ж кількістю горіхів. Далі викладіть знову 4 листи тіста, так само промащуючи маслом, а насамкінець, на останній шар тіста – горіхи, що залишилися, близько 50-90 г.
Дуже гострим ножем або ножем для піци наріжте пахлаву спочатку на поздовжні смужки шириною десь по 4-5 см, а потім по діагоналі з таким же відступом, щоб вийшли однакові ромбики. Запікайте пахлаву 25 хвилин за температури 180 градусів.
Полийте готову пахлаву сиропом, використовуючи весь, що є. Саме велика кількість сиропу забезпечує неймовірний медовий смак страви. Лишіть пахлаву холонути та просочуватися приблизно на 2 години.
ЛАМАНЦІ З МАКОМ (Рецепт Євгена Клопотенка)
Спочатку ламанці були пісною стравою, щедро заправленою маком та медом, бо на свято Маковія починався піст. Але з часом рецепт модернізувався – у тісто почали класти яйце і сметану, а до соусу додавати молоко.
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 75 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 1 яйце
- 100 г сметани
- 1 ст. л. маку
- ½ ч. л. розпушувача
- дрібка кмину
- дрібка солі
Для макового соусу
- 100 г маку
- 250 мл молока
- 2 ст. л. меду
- 1 ч. л. меленої кориці
Приготування:
Для тіста висипте у миску 250 г борошна та додайте ½ ч. л. розпушувача, дрібку кмину, дрібку солі, 1 ст. л. маку і 100 г цукру. Перемішайте сухі інгредієнти віничком.
Покладіть у тісто 75 г вершкового масла та перетріть руками до стану масляної крихти.
Далі вбийте у миску яйце та додайте 100 г сметани. Замісіть туге тісто. Увімкніть духовку розігріватися до температури 185 градусів.
Розкачайте тісто між двома шарами пергаменту у пласт товщиною приблизно 3 мм. Зробіть багато проколів виделкою та випікайте 15 хвилин у розігрітій духовці до золотавого кольору.
Приготуйте маковий соус. Для цього у глибокій пательні з’єднайте 100 г маку із 250 мл молока. Додайте 2 ст. л. меду та 1 ч. л. меленої кориці. Прогрійте на невеликому вогні 7-10 хвилин, помішуючи.
Готовий корж поламайте руками на довільні шматочки, викладіть у тарілку та полийте соусом. Одразу подавайте із теплим молоком або чаєм.