
Антипригарні сковороди зазвичай мають тефлонове покриття, вкрай зручне для використання. Але науковці попереджають про небезпеку цього матеріалу, якщо він пошкоджений.
В чому небезпека? В антипригарному покритті є так звані «вічні хімікати» PFAS. Якщо покриття пошкоджене подряпинами чи занадто високими температурами, ці речовини можуть потрапляти в наш організм, накопичуватися в ньому і мати токсичний ефект.
- Висока температура смаження. Сильне нагрівання антипригарної сковороди не тільки руйнує покриття, а посилює утворення токсинів. Тефлонове покриття на антипригарних сковородах починає руйнуватися та відшаровуватися при температурі 240°C, а при температурі 280°C утворюються токсичні гази.
- Подряпини, тріщини. Навіть якщо ви користуєтеся дерев’яною лопаткою, випадково не пошкодити поверхню вдається не кожному. Але навіть мінімальна подряпина перетворює антипригарну сковороду на приховану загрозу. Лише один маленький дефект (тріщина, подряпина) на антипригарному посуді виділяє до 2,3 мільйона мікропластиків і нанопластиків або, як їх називають, застиглих хімікатів.
ЩО РОБИТИ?
- Розігрівайте сковороду на середньому або маленькому вогні. Олію радять наливати на холодну сковороду, а продукти класти вже на розігріту олію або масло. Візьміть за правило не вмикати максимальний вогонь під антипригарною сковородою, навіть якщо ви поспішаєте й треба швидко щось приготувати або розігріти.
- Уже за рік після недбалого використання, під час миття сковороди можна помітити подряпини різних розмірів. З подряпинами сковорода зменшує свої антипригарні властивості, іншими словами — їжа просто починає пригорати. Але найголовніше, що подряпаний тефлон починає виділяти небезпечні речовини.
- Пам’ятайте, що категорично заборонено залишати приготовлену їжу в сковороді. Щойно вона трохе охолоне, перекладайте її в каструлю або контейнер. Антипригарна сковорода призначена виключно для приготування.
Для тих, хто шукає більш безпечні варіанти, веб-сайт Healthline рекомендує кілька альтернатив:
- Нержавіюча сталь – такі вироби міцні, стійкі до подряпин і їх можна мити в посудомийній машині, тому їх легко чистити
- Чавунний посуд – зазвичай антипригарний, якщо його правильно приправити, може служити довго та витримувати температуру, яка значно перевищує ті, що вважаються безпечними для каструль і сковорідок з антипригарним покриттям.
- Керамічний посуд – використовувався тисячоліттями, він нагрівається рівномірно, стійкий до подряпин і може нагріватися до дуже високих температур.
- Силіконовий посуд – краще підходить для випікання, оскільки погано витримує пряме нагрівання.