
Ще вчора було повідомлення про 25 хворих, а сьогодні повідомили про 29 осіб. Більше того, за офіційними повідомленнями, у Калинівці зафіксовано спалах сальмонельозу. Про це йшлося сьогодні на онлайн-засіданні оперативного центру реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я МОЗ.
Генеральний директор Вінницького ОЦКПХ Ігор Матковський розповів заступнику генерального директора Центру громадського здоров’я Олексію Даниленку і начальнику відділу готовності та реагування Богдану Краську, що відомо про 29 постраждалих, серед яких 10 дітей. Усі пацієнти – у стані середньої тяжкості.
Ймовірна причина зараження – вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування. Розслідування масового отруєння триває, зокрема з’ясовується походження продуктів, з яких готували шаурму. Продукти не мали маркування і, ймовірно, були виготовлені в кустарних умовах.
За інформацією заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка, у роботі закладу виявлено й чимало інших порушень.
- Станом на 10 годину 2 липня зареєстровано 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. З них 10 дітей віком до 17 років та 19 дорослих. Госпіталізовано 26 пацієнтів. У 4-х хворих виділено бактерії роду Salmonella, – повідомлено раніше.
Довідково:
Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди.
Найчастіше інфекція передається через заражені продукти тваринного походження – м’ясо птиці, яйця, майонез, соуси – особливо ті, що не пройшли достатньої термічної обробки. Зараження можливе й через брудні руки або кухонне обладнання.