Через важку ситуацію в Маріуполі в Україні може початися епідемія холери, – заявляли різні засоби масової інформації. Загроза спалаху холери існує нині в окупованому Маріуполі. Але про це захворювання має знати кожен, щоб вберегтися.
Фахівці Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” розповіли про це захворювання і як від нього вберегтися.
Холера — це гостра кишкова інфекція, яка відрізняється високою заразністю та може призвести до смерті від зневоднення протягом декількох годин, якщо вчасно її не лікувати, тому вона віднесена до особливо небезпечних інфекцій.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Зазвичай хвороба починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.
Симптоми
- Частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок — згущення крові та зневоднення;
- М’язові судоми, що з’являються через втрату з рідиною мікроелементів;
- Загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- Наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою
температурою тіла; - Втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
- Задишка, різка слабкість.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Потрібно:
- Дотримуватись елементарних правил особистої гігієни перед тим, як брати чи готувати їжу, перед палінням, після відвідування туалету ретельно мити руки з використанням мила, миючих засобів або засобів для дезінфекції рук, що містять спирт.
- Вживати і використовувати під час приготування їжі тільки безпечну воду з перевірених джерел або кип’ячену.
- Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням безпечною водою з перевірених джерел, або кип’яченою , якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- Ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
- Приготовану їжу зберігати в закритому вигляді в холодильнику.
- Не харчуватися з лотків на ринках, не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі;
- Стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
- Обробляти приміщення (туалет, ванну, душ, кухню) миючими засобами, що містять дезінфікуючі складові.
- Купатися тільки у дозволених для цього водоймах. При купанні не допускати попадання води в рот.
На щастя, на сьогодні спалахів холери не зафіксовано в жодному місті чи селі. Також у жодній із водоймищ України холера не знайдена. За станом цієї ситуації в країні стежать фахівці. Зокрема, варто наголосити, що з настанням тепла ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» регулярно проводить моніторинг води відкритих водойм на наявність холерного вібріону. При будь-яких змінах будуть вжиті необхідні заходи.
Довідково:
Випадки холери в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007, 2011 роках.
У 1998 році у Донецькій області (2 випадки) та в Криму (1), у 1999 році у Дніпропетровській (2), Донецькій (4) Запорізькій (3) та Одеській (1) областях.
У 2007 році у м. Суми (1) та 2011 році у Донецькій області зареєстровано – 33 випадки холери. В інші роки випадки холери не реєструвалися до 2018 року.