Холера — це гостра діарейна інфекція, яка виникає при вживанні харчових продуктів або
води, заражених бактерією Vibrio cholerae штамів О1 або О139.
Збудник передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при
вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба починається гостро і
призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або вібріоносій.
Холерний вібріон зберігає життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових
продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів та овочів при
сонячному освітленні до 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — до 2
тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом 1 хвилини. Він є малостійким до
висушування, до прямого сонячного опромінення, надзвичайно чутливий до дії звичайних дезінфекційних засобів.
ПРОФІЛАКТИКА ХОЛЕРИ
- Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
- Дотримуйтесь особистої гігієни, ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та після відвідування туалету.
- Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
- Використовуйте чисту воду
- Не купайтеся і не ловіть рибу в забруднених водоймах.
- Мийте овочі та фрукти перед вживанням.
За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».