Холера! Що це таке та як від неї вберегтися

Холера! Що це таке та як від неї вберегтися

Холера — це гостра діарейна інфекція, яка виникає при вживанні харчових продуктів або
води, заражених бактерією Vibrio cholerae штамів О1 або О139.

Збудник передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при
вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба починається гостро і
призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або вібріоносій.

Холерний вібріон зберігає життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових
продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів та овочів при
сонячному освітленні до 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — до 2
тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом 1 хвилини. Він є малостійким до
висушування, до прямого сонячного опромінення, надзвичайно чутливий до дії звичайних дезінфекційних засобів.

ПРОФІЛАКТИКА ХОЛЕРИ

  • Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
  • Дотримуйтесь особистої гігієни, ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та після відвідування туалету.
  • Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
  • Використовуйте чисту воду
  • Не купайтеся і не ловіть рибу в забруднених водоймах.
  • Мийте овочі та фрукти перед вживанням.

За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *