У місті зареєстровано випадок лептоспірозу у особи, яка купалася в річці Південний Буг.
Лептоспіроз – це небезпечне інфекційне захворювання людини і тварин, яке викликаються особливими мікроорганізмами- лептоспірами.
За останні 30 років захворюваність на лептоспіроз в Україні зросла більш, ніж у 200 разів. В Хмільницькому районі також погіршилась епідемічна ситуація з лептоспірозу, за період 2016 – 2018 рр. були зареєстровано 3 випадки захворювання, із яких один закінчився летально, за поточний період 2019р. зареєстрований один випадок в місті у особи, яка купалася в річці Південний буг..
Захворюванність характеризується вираженою сезонністю( літні і осінні місяці), хоча випадки лептоспірозу трапляються і в інші місяці.
Основним джерелом збудників лептоспірозу у природі є мишовидні гризуни, від яких заражаються люди і свійські тварини. Особливо добре почувають себе лептоспіри в дощовій воді, на заболоченій місцевості, у водоймах, де зберігають свою життєдіяльність тривалий час.
Людина може захворіти на лептоспіроз, купаючись у заражених водоймах, вживаючи сиру воду з них або заражені продукти, підчас догляду за хворими тваринами чи розбирання їхніх туш, через недотримання правил особистої гігієни. Мікроби потрапляють в організм людини не лише через травневий тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизову оболонку рота, носа, ока.
Величезне значення в профілактиці лептоспірозу має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин та гризунів.
Щоб запобігти захворюванню необхідно:
– купатися в спеціально відведених місцях, тому що зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що потенційний ризик зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;
– перебуваючи в заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, доглядаючи за хворою худобою, слід особливо ретельно виконувати правила особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, надягати рукавиці.
– знищувати пацюків та мишей, захищати продуктові склади, комори, житло, інші об’єкти від проникнення всередину них гризунів.
– харчові відходи збирати в герметично закриті ємкості.
Про це повідомляє ВСП Хмільницький міськрайвідділ лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України», інформує офіційний веб-сайт Хмільницької РДА