Хмільничан та жителів області попереджають про заморозки на ґрунті

Хмільничан та жителів області попереджають про заморозки на ґрунті

Погода цього року, як і настрій в українців – холодна і дощова. Затяжна весна, дощове літо і осінь не припиняє лити дощі на території України. А найближчим часом в Україні, в тому числі й у Вінницькій області, очікуються заморозки на поверхні ґрунту, – повідомляє NEWS Хмільника.

Про заморозки  попередили в Українському гідрометеорологічному центрі.

Попередження про небезпечні метеорологічні явища по Україні

  • Вночі 23-24 вересня у західних, північних, 24 вересня і в центральних областях на поверхні ґрунту заморозки 0-3°, – йдеться у повідомленні.

Синоптики зазначають про І рівень небезпечності, жовтий.

Сьогодні, 22 вересня, хмарно з проясненнями. У західних та північних областях, вдень також і на Вінниччині, Черкащині та в Криму невеликий дощ, на решті території без істотних опадів. Вітер північно-західний 5-10 м/с. Температура вдень 10-15°, у південній та східній частинах 16-19°; на високогір’ї Карпат протягом доби 1-6° тепла.

Якщо ви ще не встигли зібрати весь урожай

А Ви ще не весь урожай прибрали? Не поспішайте панікувати!

Розглянемо, як реагують на заморозки різні рослини:

Малина ремонтантна. Навіть після невеликого морозу ягоди стають водянистими, втрачають смак і аромат. Але не викидати ж їх? Звичайно, ні: можна зварити варення з такої малини або ж заморозити її.

Горобина, аронія, калина, шипшина. Цим рослинам холод не страшний. Калина тільки солодшою стане (її і збирають після першого морозу).

Глід, обліпиха. Перший темніє і не зберігається. Обліпиха стає м’якою – лопаються її клітини, і сік витікає всередину плода. Швидко заморозьте вцілілі плоди або відіжміть з них сік.

Груша. Прибирайте урожай до того, як температура повітря опуститься нижче +8 градусів. Підморожені груші стають м’якими, несмачними, втрачають аромат. Єдиний вихід – пустити на переробку, зрізавши підмерзлі частини.

Яблуня. Яблука, які потрапили під мороз – не зберігаються. Відразу ж готуйте з них компот або варення. І не забувайте про ще один чудовий варіант – печіть шарлотки.

Виноград. Якщо вдарив мороз нижче семи градусів, то ягоди вже непридатні для їжі. Вони змінюють колір, стають м’якими, з неприємним присмаком. Про приготування вина можна взагалі забути. Тому щоб цього не сталося, подбайте про виноградник заздалегідь. А це – підрізування і укриття / укутування кущів і їх загартовування.

Перець. Морози повністю знищують перець, тому на випадок заморозків збирайте всі плоди, навіть зовсім дрібні, адже вони також корисні для споживання. Якщо вдарить мороз — їх буде знищено.

Помідори. Збирайте помідори, якщо вони зелені та недозрілі. Зелені помідори можна заготовити на зиму, в Інтернеті ви знайдете безліч рецептів. Зелені помідори не отруйні, як стверджують деякі, оскільки алкалоїд томатин, який є потенційно небезпечним для людини, міститься у них у таких низьких кількостях, що не є шкідливим.

Крім того, і перець, і помідори можуть згодом дозріти при кімнатній температурі. Просто розташуйте їх у сухому місці. Наприклад, на кухонній стійці. Найкраще, якщо ви покладете поруч стиглі фрукти, наприклад, яблуко або банан. Вони виділяють етилен, який прискорює дозрівання зелених плодів.

Важливо, щоб плоди були близькі до дозрівання, оскільки дуже дрібні недозрілі плоди таким чином дозріти не зможуть. А з дозрілих плодів ви також можете зібрати насіння.

Гарбуз. Якщо накрити його покривним матеріалом, то заморозки не страшні. Важливо! Не варто використовувати поліетилен як укривний матеріал. Найкраще для цих цілей засіб – зігріваюче агроволокно, яке пропускає повітря. Воно дозволяє забезпечити циркуляцію повітря. Інакше культура загине.

«Обмороження» на гарбузах побачити і розпізнати дуже важко – плід гине зсередини. Якщо ж ви трошечки запізнилися, і гарбузи примерзли – існує величезна кількість страв, які можна приготувати. Наприклад, салати, ікра, варення, повидло, лечо, каші і т.д.

Буряк. Особливість цього коренеплоду полягає в тому, що всі корисні мікроелементи та вітаміни накопичуються до осінніх місяців. Тому прибирають буряк з грядок в останню чергу. І потрібно встигнути прибрати до заморозків – підморожені коренеплоди довго зберігатися не будуть. Вони стають волокнистими, жорсткими і змінюють свої смакові якості. Якщо ж ви не встигли, можна закрити прекрасну заправку для борщу, просто замаринувати, і взимку готувати корисні вінегрети або інші страви.

Морква. Досить «стійкий» овоч. Він не боїться ні холодів, ні заморозків. Деякі «землевласники” не викопують моркву до заморозків, і стверджують, що вона потім краще зберігається. А деякі аграрії взагалі залишають моркву в ґрунті на зимівлю. Спочатку на морквині зрізається бадилля, після чого її накривають соломою або покривним матеріалом. Саме в такому стані морква може зберігатися до весни і не втрачати своєї «користі» і смакових якостей.

Капуста. Білокачанну капусту краще зібрати до того, як температура повітря опуститься нижче 8 градусів.

 

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *