Хмільничан попереджують про небезпеку лептоспірозу

– По Хмільницькому району спостерігається тенденція до зростання зооантропонозних  інфекційних  захворювань (хвороби, які передаються гризунами). Одне із них це лептоспіроз.  Впродовж останніх 3 років по району зареєстроваено 5 випадків  лептоспірозу, 1 із них летальний, – повідомив завідувач ВСП Хмільницький міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Бойко.  

Лептоспіроз – небезпечне (спільне для тварин і людей) інфекційне захворювання, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується хвилеподібною гарячкою, вираженим інтоксикаційним синдромом, аж до розвитку інфекційно-токсичного шоку, а також специфічним ураженням печінки, нирок, головного мозку та серцевосудинної системи.

Джерелом збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).  Гризуни виділяють збудника із сечею в навколишнє середовище: воду, ґрунт, інфікуючи рослини, що приводить до формування природних вогнищ.

Від людини до людини захворювання не передається.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів.

В організм лептоспіра проникає через ушкоджену шкіру, через слизові оболонки рота, носа, ока, через шлунково-кишковий тракт, вони швидко проникють в кров і зі струмом крові заноситься в усі органи і тканини. Навіть маленькі подряпини можуть бути вхідними воротами інфекції. З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів, найчастіше 6-14 днів.

Як вберегтися від лептоспірозу?

Профілактичні заходи повинні бути спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку, а саме – знищення пацюків і мишей, які є довготривалими носіями лептоспір. Самим ефективним методом боротьби з гризунами є суціальна одномоментна (весняна та осіння) дератизація, яка нажаль на теренах району  та міста не проводилась з 2000 року.

Необхідно  проводити дератизацію на харчових підприємствах, закладах громадського харчування, в житлових приміщеннях, в місцях збору сміття та інших.

Також необхідно проводити заходи, що виключають доступність гризунів до харчових продуктів – герметизація приміщень і тари.

Не  купатися в заборонених місцях.

Обов’язково дотримуйтесь  правил особистої гігієни при виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, тощо;

Для недопущення передачі інфекції харчовим шляхом:

– не вживайте сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ;

– не пийте не кип’ячене молоко;

– захищайте продукти харчування від доступу гризунів;

– не вживати овочі і фрукти не митими.

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри та склер, крововиливи в сітківку ока тощо), необхідно у той же час негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

 А для надання кваліфікованих послуг з проведення дератизаційних робіт у житлових, виробничих, складських, інших приміщеннях та на відкритій місцевості звертайтесь до ВСП Хмільницький  міськрайонний  відділ лабораторних досліджень за адресою  м. Хмільник,  вул. Виноградна, 7.

 

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *