– Настала пора заготовок продуктів на зиму (консервування), тож актуально нагадати про ботулізм. За перші 7 місяців 2020 року у Вінницькій області зареєстровано 7 потерпілих від захворювання на ботулізм, в тому числі 1 дитина. Одна особа віком 59 років померла. Відомо, що потерпілі вживали в їжу м’ясні консерви, м’ясні продукти, рибу в’ялену домашнього приготування, – розповідає завідувач ВСП Хмільницький міськрайвідділ лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Володимир Бойко. – За останні п’ять років у Вінницькій області зареєстровано 42 потерпілих від захворювання на ботулізм, 1 із них по Хмільницькому району, в тому числі 3 дітей. Два випадки – смертельні, серед дорослих. Усі випадки захворювань зареєстровані в побуті.
Що ж таке ботулізм? Це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших з усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути заражені: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з`являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з`являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов`язано з паралічем очних м`язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м`язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом: хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:
- уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консерв, продуктів сумнівної якості;
- не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
- не робіть самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
- дотримуйтеся чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовуйте зіпсовані овочі та фрукти;
- піддавайте тепловій обробці банки і кришки перед консервуванням;
- зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;
- знищувати “бомбажні” (вздуті) банки.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до сімейного лікаря! Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості хвороби.