У кожної господині є перелік найсмачніших страв, які щороку поповнюють святковий стіл та радують гостей. Однак іноді хочеться ще чогось новенького, цікавого, щоб і гостей здивувати, і спробувати нові смаки.
Ми підібрали для вас рецепти страв від відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Шоколадна паска з цукатами
Інгредієнти:
- 300 г борошна (+ для замісу)
- 150 г цукру
- 30 г живих дріжджів
- 3 яйця
- 150 мл теплої води
- 100 г розм’якшеного вершкового масла (і додатково для змащування форми)
- 2 ст. л. темного какао
- 100 г цукатів
Для глазурі:
- 2-3 ст. л. лимонного соку
- 100 г цукрової пудри
- 2 ст. л. какао
Почнемо з приготування опари. Викладіть у миску 30 г живих дріжджів і влийте 150 мл теплої води. Трохи перемішайте, поки дріжджі не розчиняться. Тоді додайте 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. борошна. Акуратно перемішайте опару до однорідного стану. Накрийте миску рушником та поставте в тепле місце на 25-30 хвилин, аби опара підійшла.
Борошно, що залишилося, просійте у велику миску або чашу комбайна, якщо будете замішувати тісто у ньому. Всипте 2 ст. л. темного какао і цукор, який залишився. Перемішайте сухі інгредієнти лопаткою.
Вбийте до сухих інгредієнтів 3 яйця, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та опару, що підійшла. Перемішайте тісто до однорідного стану. Якщо вам здається, що воно занадто рідке, додайте ще трохи борошна. Накрийте чашу чи миску із тістом рушником та залиште підходити у теплому місці ще на 1 годину.
Через годину змастіть руки соняшниковою олією та обімніть тісто. Додайте 100 г цукатів та злегка перемішайте, аби вони рівномірно розподілилися у тісті. Форму для паски щедро змастіть розм’якшеним вершковим маслом, аби тісто не прилипало та готову паску можна було легко вийняти.
Викладіть тісто для шоколадної паски у змащену маслом форму, воно має займати на більше однієї третини форми. Накрийте форму рушником і ще раз залиште для підйому у теплому місці на 35-40 хвилин. Тим часом увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів. Коли тісто підійде, поставте форму в розігріту духовку та випікайте паску від 25 до 40 хвилин, в залежності від розміру форми. Якщо скоринка занадто підрум’яниться, накрийте паску фольгою зверху, аби не підгоряла.
Дістаньте готову паску з духовки та залиште трохи охолонути у формі. Тим часом приготуйте шоколадну глазур. Змішайте у мисочці 3 ст. л. лимонного соку, 100 г цукрової пудри та 2 ст. л. какао. Ретельно перемішайте віничком. Якщо глазур вийшла занадто густою, додайте ще трохи лимонного соку. Паску, що охолола, дістаньте з форми та покрийте зверху блискучою шоколадною глазур’ю. Прикрасьте часточками цукатів, горіхами чи будь-якими іншими прикрасами до смаку.
Сирна паска з солоною карамеллю
Інгредієнти:
- 2 л пряженого молока
- 2 л ряжанки
- 1 лимон
- 100 г вершкового масла
- 100 г суміші цукатів, в’яленої журавлини та кураги
- 20 г ванільного цукру
- 20 г мигдальних пластівців (для оформлення)
Для солоної карамелі:
- 85 г цукру
- 1 ст. л. рідкого меду
- 80 мл вершків (не менше 33% жирності)
- 50 г вершкового масла
- 0,5 ч. л. рожевої морської солі
Дістаньте з холодильника 100 г масла, щоб воно розм’якло. У великій каструлі об’єднайте 2 л пряженого молока та 2 л ряжанки. Прогрійте суміш майже до кипіння, постійно перемішуючи. Відірвіться лише для того, щоб підготувати сито, застеливши його марлею в 4 шари. Покладіть його десь ближче до джерела тепла.
Додайте сік одного лимону, розмішайте, щоб суміш згорнулася. Приберіть суміш з вогню, дайте їй трішки охолонути та відкиньте на підготоване сито. Дайте сироватці стекти та відіжміть сир якомога щільніше. Можна навіть поставити на сито банку з водою, щоб все вийшо ще ліпше.
Перекладіть сир у миску та додайте розм’якшене вершкове масло, 100 г цукрової пудри, 20 г ванільного цукру та 100 г цукатів. Ретельно все перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися в сирній масі.
Форму для паски або сито/друшляк застеліть марлею в декілька шарів і перекладіть у неї «тісто», добряче ущільнюючи. Накрийте зверху марлею та тарілкою, на яку встановіть банку з водою, щоб створити навантаження на масу. Поставте в холодильник мінімум на 4 години.
Приготуйте солону карамель для декору паски. В сотейник насипте 85 г цукру та додайте 1 ст. л. меду. На тихому вогні дайте цукру повністю розійтися до стану карамелі.
Тонкою цівкою введіть 80 г вершків 33%, постійно інтенсивно помішуючи вінчиком. Спочатку карамель може збитися в грудочки, але зрештою вони всі розійдуться. Зніміть карамель з вогню та додайте 50 г вершкового масла та пів чайної ложки морської солі. Залиште карамель трішки охолонути та загуснути.
Перед подачею полийте паску солоною карамеллю та прикрасьте мигдальними пластівцями.
ПРИМІТКА! Щоб приготувати подібну паску, можна з легкістю взяти простий білий сир і, не створюючи собі зайвих «проблем», приготувати паску з нього. Просто сир із ряжанки виходить більш ніжніший.
Великодня паска з сиром без дріжджів
Інгредієнти:
- 300 г кисломолочного сиру
- 600 г борошна
- 160 мл молока
- 120 мл олії
- цедра 1 лимона
- 2 яйця
- 150 г цукру
- 5 г цукру ванільного
- 3 краплини ромової есенції
- 20 г розпушувача для тіста
- вершкове масло або маргарин (для змащування форм)
Розігрійте духовку до 180 градусів, бажано увімкнути нижній нагрів. Візьміть 300 г кисломолочного сиру перетріть через дрібне сито, щоб в кексі не було грудочок. Змішайте у великій мисці перетертий сир, 160 мл молока, 120 мл олії, 2 яйця, 150 г цукру, 5 г ванільного цукру, лимонну цедру з одного лимона та 3 краплини ромової есенції. Вимішайте до однорідного стану. Найкраще це зробити міксером.
600 г борошна просійте через сито і змішайте з 20 г розпушувача в окремій ємності. Додайте борошно до сирної суміші та вимісіть тісто протягом 10 хвилин. Воно має вийти досить щільним.
Викладіть тісто на дно форм для випікання, змазаних вершковим маслом або маргарином. Ідеально випікати такі паски в металевих розбірних формах, але можна використовувати й паперові. Форми можете заповнити тістом до половини.
Випікайте паски в духовці протягом 60 хвилин. Рекомендую використовувати для такої випічки режим нижнього нагріву і ставити форми на середній рівень. Якщо випікаєте на режимі нижнього і верхнього нагріву, встановлюйте форми на нижній рівень. Для того, щоб верхівки не почали підгорати, через 30 хвилин з початку випікання можете накрити форми фольгою.
Дістаньте паски, дайте формам трохи охолонути, зніміть їх і викладіть паски на решітку або дерев’яну дошку для повного охолодження. Прикрасьте паски за бажанням.
М’ясний пиріг з темним пивом: максимум начинки – мінімум тіста!
Інгредієнти:
- 800 г яловичого фаршу
- 150 г ріпчастої цибулі (приблизно одна велика цибулина)
- 500 мл темного пива
- 30 г листя петрушки
- 20 г вершкового масла
- 300 г листкового тіста
- 1 яйце
- сіль та перець за смаком
Очистьте одну велику цибулину, поріжте її дрібним кубиком. Розігрійте пательню зі столовою ложкою оливкової олії та 20 г масла, почекайте, щоб воно розтопилося. Додайте подрібнену цибулю й обсмажте її до прозорості.
Додайте у сковорідку з цибулею 800 г яловичого фаршу, посоліть та поперчіть. Обсмажуйте, активно помішуючи, аж поки фарш не стане коричневим. Потім влийте 500 мл темного пива, додайте 50 г томатної пасти та продовжуйте тушкувати на середньому вогні, поки пиво не випариться, а начинка для нашого м’ясного пирога не стане досить густою.
Перед тим, як зняти пательню з начинкою з вогню, додайте 30 г подрібненого листя петрушки та перемішайте. От тепер все. Можна вимикати вогонь під сковорідкою. Зараз саме час увімкнути духовку на 180 градусів.
Розкачайте 300 г розмороженого листкового тіста на дошці, посипаній борошном. Пласт має вийти досить тонким. У невелику керамічну або металеву форму для запікання викладіть м’ясну начинку, накрийте тістом, змастіть збитим яйцем. Ставте в розігріту духовку і запікайте протягом 40 хвилин при температурі 180 градусів. Подавайте м’ясний пиріг гарячим. Він добре смакує з овочевими салатами, консервованими овочами, домашньою аджикою чи квашеною капустою.
Яйце по-шотландськи в м’ясному фарші
Інгредієнти:
- 4 яйця (на круту)
- 300 г яловичого фаршу
- 60 мл червоного сухого вина
- 2 жовтки для паніровки
- 1 ст. л. борошна
- 1 ст. л. панірувальних сухарів
- 600 мл рослинної олії для фритюру
- сік половини лимона
- сіль та перець до смаку
Зробіть 300 г яловичого фаршу чи розпакуйте придбаний у магазині. Викладіть у миску, додайте сік половини лимона, трохи меленого перцю і 1-2 дрібки солі.
Влийте у фарш 60 мл червоного сухого вина і добре перемішайте, щоб воно повністю увібралося у м’ясо. Додайте до фаршу дрібку коріандру.
Візьміть зварене круто та очищене від шкаралупи яйце (всього знадобиться 4 шт.) і загорніть у фарш. М’ясний шар не повинен бути дуже товстим.
Обваляйте кульку фаршу з яйцем у борошні, щоб вона стала рівномірно білою з усіх боків.
Збийте два жовтки виделкою, опустіть в цю масу яйце по-шотландськи. Акуратно розподіліть жовток по всій поверхні кульок, приберіть надлишки.
Обваляйте у панірувальних сухарях. Розігрійте 600 мл олії у фритюрниці чи невеликому казанку. Коли усі яйця у фарші будуть з паніровкою, опустіть їх в гарячу олію і смажте протягом 5-7 хвилин. Дістаньте шумівкою і викладіть на паперовий рушник, щоб видалити надлишки олії.
Фото великоднього столу – з відкритих інтернет-джерел.