Глютеновмісні продукти “отруюють” організм? А ще рецепти корисних страв від консультантки зі здорового харчування у нашій рубриці

Глютеновмісні продукти “отруюють” організм? А ще рецепти корисних страв від консультантки зі здорового харчування у нашій рубриці

Продовжуємо нашу рубрику про здорове харчування, і нагадуємо, що це аж ніяк не нав’язування чийогось способу життя, а звичайні поради. А обирати завжди лише вам. Крім того, будь-які поради з нашої рубрики не є панацеєю від хвороб або лікувальним засобом.

Що ж, сьогодні консультантка зі здорового харчування Леся Сахнюк поділиться з нами історією про безглютенові продукти, і дасть рецепти своїх улюблених страв. А саме – запашного і корисного хліба, без якого жоден українець не уявляє і дня свого життя, а також корисної піци і апетитних вафлів.

  • Глютен або клейковина – це запасний білок. Він міститься в зернах злаків – пшениці, ячменю, жита і всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.
  • Злаки мають високий вміст вуглеводів, які токсично впливають на підшлункову залозу і суглоби. Багаті Омега-6, що призводить до запальних процесів. Зерно обробляють для зберігання. В теперішній час відомо 55 захворювань, пов’язаних з цим білком. Вважається, що приблизно 99% людей з непереносимістю глютену не проходили офіційного обстеження.
  • Відсутність яскраво виражених симптомів і недостатньо інформації про це захворювання (непереносимість глютену) тривалий період часу ускладнювало діагностику.

Кожен сам вирішує, чи виключати йому з раціону продукти з вмістом глютену, але я перерахую основні симптоми, які виникають від злакових:

  1. Шлунково-кишкові розлади (здуття живота, діарея, метеоризм, біль у животі, закрепи, синдром подразненого кишківника).
  2. Постійне відчуття втоми і слабкість може вказувати, що пора змінити свій раціон.
  3. Часті головні болі.
  4. Постійне вживання в їжу цього білка викликає розвиток запальних процесів в організмі людини, негативно впливає на нервову систему.
  5. Гормональний дисбаланс
  6. Захворювання суглобів (в першу чергу страждають кисті рук і коліна)…

Я особисто перестала вживати глютен майже два роки тому. Я виключила зі свого раціону цукор, магазинні хлібо-булочні вироби, почала вживати  натуральну їжу, переважно приготовану вдома, стежити за своїм режимом харчування. А результат не заставив себе довго чекати: я втратила 27 кілограмів зайвої ваги, у мене минули головні болі, забула про біль у суглобах,  хронічної втоми – як і не було. Вважаю, що їжа має бути ліками для організму, а не причиною для занепокоєнь та дискомфорту в організмі.

Я вже казала, що повністю відмовилась від магазинного хліба. Натомість печу корисні піцу, хліб, вафлі. Пропоную рецепти найулюбленіших.

Корисна піца

Для коржа потрібно: цвітна капуста, сулугуні або будь-який тягучий при нагріванні сир,  2 яйця, тут солі не потрібно, адже його достатньо в сулугуні.

Для начинки: будь-який томатний соус (без цукру), сир, гриби, помідори, солодкий перець, цибуля, спеції, зелень, морепродукти – все, що забажаєте.

Приготування: 2 склянки натертої на грубій тертці або перемеленої блендером цвітної капусти, добре перемішуємо з 2-ма склянками натертого сулугуні та яйцями. Викладаємо в форму на пергамент шаром 7-8 мм. Розрівнюємо. Випікати в розігрітій духовці 210 градусів  15 хвилин або до золотистої скоринки. Готовий корж змастити соусом і викласти улюблену начинку. Зверху посипати сиром і в знову поставити в духовку на декілька хвилин.

Хліб Бородинський

Насіння льону 100 грам перемолоти

Лляне борошно-100 грам

(можна борошно грецького горіха 50/50)

Яйця курячі-5 шт

Вода-1/2 стакана

Масло вершкове розтоплене – 2 ст. ложки

Сода -1 ч.л

Яблучний оцет – 1ч л

Сіль – 1/2ч л

Тмин, кунжут

Спосіб приготування

Нагріваємо духовку до 175′

Перемелюю насіння льону перед  приготуванням. В глибокій мисці збиваємо яйця  з сіллю і водою.

Додати перемелене насіння льону, борошно, соду погашену оцтом, масло вершкове.

Тісто має настоятися.

Форму змастити маслом і притрусити борошном.

Прикрасити хліб насінням льону, кунжут

Випікаємо 45 хвилин.

Вафлі

3-4 яйця

Кабачок – 100 г

Твердий сир або домашній сир – 50 грам

Кунжутне або лляне борошно – 1.5 ст. ложки

Сіль.

Яйця збиваємо з сіллю.  Кабачок – на тертку. Додаємо сир твердий, борошно і випікаємо до рум’яної скоринки. Смачного!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *