Фрітата, котлети по-міланськи та чахохбілі: учням Хмільницької громади оновили меню

Фрітата, котлети по-міланськи та чахохбілі: учням Хмільницької громади оновили меню
Spread the love

З початку 2022 року всі 19 шкіл Хмільницької громади перейшли на нові норми шкільного харчування. Загалом у меню учнів збільшили кількість свіжих сезонних фруктів та овочів, проте обмежили сіль та цукор, рослинні та тваринні жири, повідомляє NEWS Хмільника з посиланням на офіційний сайт Хмільницької міської ради.

Оновлене меню розраховано на 4 тижні, та включає різноманітні страви. Тепер хмільницькі учні скуштують фрітату, чахохбілі з куркою, курячі та рибні стіки, урізноманітнять свій раціон курячими нагетсами,  печенею по-домашньому, бургерами, котлетами по-міланськи, різноманітними овочевими салатами з додаванням сирів та спецій, а також кашами з булгуру, кус-кусу та сочевиці.

Крім оновлення меню, в їдальнях навчальних закладів модернізують й застарілі харчоблоки. У міськраді зазначили, що цього року планується капітальний ремонт харчоблоку Великомитницького ліцею.

В навчальних закладах громади безкоштовним харчуванням охоплено всіх учнів 1-4 класів, учнів 5-11 класів із категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та учнів із сімей, які перебувають у складних матеріально-побутових умовах. Вартість харчування учнів становить 25,0 грн.

Що відомо про оновлене меню українських учнів. Історичний екскурс – від редакції. 

Минулого року Міністерство охорони здоров’я запровадило нові норми шкільного харчування. Загальні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса. Кухар, ініціатор правильного харчування українських учнів Євген Клопотенко разом зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Наголосимо, що для дошкільних закладів цією командою рецептури не розроблялися.

При розробці рецептів врахували і список доступних продуктів, і  ситуацію з обладнанням. Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених кухарями рецептів.

НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування

Група харчових продуктів

Характеристика

Частота включення

Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень

Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи

від 6 до 11 років

від 11 до 14 років

від 14 до 18 років

Овочі

різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені

щодня разом із зеленню

квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж один раз на тиждень

п’ять порцій

100 грамів

100 грамів

100 грамів

Фрукти та ягоди

різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені

щодня

п’ять порцій

100 грамів

100 грамів

100 грамів

Соки

фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту

один раз на тиждень

одна порція

200 мілілітрів

200 мілілітрів

200 мілілітрів

Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння

різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджу-вачів

два рази на тиждень

дві порції

25 грамів

25 грамів

25 грамів

Злакові, зернові та бобові

перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, рекомендується чергування з бобовими

чотири рази на тиждень, при цьому бобові пропонуються принаймні один раз на тиждень

чотири порції

120 грамів готової каші або бобових, або макаронів

150 грамів готової каші або бобових, або макаронів

150 грамів готової каші або бобових, або макаронів

Картопля

відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре

один раз на тиждень

одна порція

120 грамів

150 грамів

150 грамів

Хліб

цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба

три рази на тиждень

три порції

30 грамів

50 грамів

50 грамів

Риба

різні сорти морської риби, маса порції – розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток

один раз на тиждень

одна порція

60 грамів

90 грамів

120 грамів

Птиця

охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток

два рази на тиждень

дві порції

70 грамів

100 грамів

120 грамів

Яйця

варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності

один раз на тиждень

одна порція

одна штука

одна штука

одна штука

Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини

з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D

щодня

п’ять порцій

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

Насичені жири тваринного походження

масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру

щодня

п’ять порцій

3 грами

4 грами

4,5 грама

Рослинні жири

рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів

щодня

п’ять порцій

5,5 грама

6,5 грама

7,5 грама

Сіль

кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль

щодня

п’ять порцій

1 грам

1,5 грама

1,5 грама

Цукор

обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв

щодня

п’ять порцій

7,5 грама

7,5 грама

7,5 грама

Какао

без додавання цукрів та підсолоджувачів

один раз на тиждень

одна порція

6 грамів

6 грамів

6 грамів

Чай

без додавання цукрів та підсолоджувачів

один раз на тиждень

одна порція

0,5 грама

0,5 грама

0,5 грама

Після того, як у навчальних закладах країни змінились норми харчування, в соцмережах розпочалися гарячі дискусії на кшталт: подобається/не подобається, мало цукру, без солі не смачно, а моя дитина такого не їсть тощо, а інші – навпаки схвалюють та вподобали ноу-хау. Багато громадян звинувачують у несмачних стравах некомпетентність шкільних кухарів. Тому вже у лютому-березні команда українських кухарів спільно із Україно-швейцарським проєктом “Діємо Для Здоров’я” запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів.

А які страви, шановні наші читачі, уже вподобали ваші діти в навчальних закладах? Чи подобається їм нове меню а що, можливо, хотіли б змінити? Чекаємо від вас коментарів!

Фото – управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *