Феєрія професій в аграрному: навчальний заклад гостинно зустрів абітурієнтів

Феєрія професій в аграрному: навчальний заклад гостинно зустрів абітурієнтів

Робітничі професії нині набули значно важливішого значення… Сьогодення демонструє нам дефіцит кадрів саме на такі професії, яких навчають у Державному професійно-технічному навчальному закладі “Хмільницький аграрний центр професійно-технічної освіти”.  Традиційно в аграрному центрі відбувся День відкритих дверей.

Більше ста абітурієнтів з ліцеїв Хмільницької, Уланівської та Війтівецької громад приїхали в навчальний заклад. Цього року для гостей організували різноманітну програму. Насамперед було влаштовано чудовий концерт з танцями та піснями, а також – що найголовніше, з презентацією тих професій, які отримують учні навчального закладу.

   

   

А для того, щоб абітурієнти зрозуміли, яка професія їм припаде до душі, для гостей влаштували фестиваль професій з різними локаціями. Майстри виробничого навчання та учні ДПТНЗ демонстрували свої вміння і навички.

  • Перукарі-манікюрники, кухарі, кондитери, слюсарі, трактористи-машиністи, водії, мулярі, штукатури, лицювальники-плиточники, лісники, і найновіша спеціальність – плодоовочівник: вся ця феєрія професій представлена у Державному професійно-технічному навчальному закладі “Хмільницький аграрний центр професійно-технічної освіти”.

 

 

Найбільш затребувана професія, в якій можна реалізуватись навіть в домашніх умовах – це перукарі та манікюрники. І не лише дівчатка цікавляться професією перукарів, а й хлопці частіше приглядаються до останнім часом популярної професії барбера.

Виставка робіт учнів в техніці 3D аплікація

 

Найсмачніша спеціальність “Кухар, кондитер” представлена в розкішному форматі. Тут майстри та учні постаралися на славу, адже приготували велику кількість смакоти різних народів світу. Такого тут ще не було.  Японські суші, курячий шашличок, українські шинка, деруни, пампушки, борщ, домашні соління, французькі круасани, салат “Нісуас”, жабон-буррі, еклери й макаронси, італійська піца, сири, канапе й салати, а також тістечка Моті, профітролі та інші страви й солодощі вабили до себе відвідувачів навчального закладу.

Японська кухня

Грузинська кухня

Українська кухня

Французька кухня

Італійська кухня

Під час ознайомлення зі стравами різних кухонь можна було й покуштувати щось із майстерно приготованого. До слова, журналістку нашого видання пригостили грузинськими лобіо та сациві з хачапурі. Чудове поєднання смаку грузинської кухні та професійної майстерності кухарів аграрного центру надали цим стравам неперевершеності.

Без сумніву, кожна страва зі столу – наче витвір мистецтва, адже виготовлена кожна за всіма правилами й технологічними вимогами, вправними руками та з любов’ю до кухарської справи.

 

В навчально-практичному центрі, де учні здобувають професію “Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування”, учні навчального закладу і майстер продемонстрували обладнання для занять на практиці.

Нашу країну потрібно відбудовувати. Хороші фахівці вже й зараз на вагу золота, а отже на робітничі професії робляться найвищі ставки. Уже декілька років поспіль зростає тенденція зацікавленості дівчаток професіями, які раніше вважалися суто чоловічими. Бо вони складні, не такі зрозумілі. Однак вже зараз учениці аграрного демонструють, що це не так, й охоче пліч-о-пліч з хлопцями навчаються на тракториста чи будівельника.

 

Плодоовочівник. Це нова професія, яка з’явилася в цьому навчальному закладі, але вже встигла завоювати серця не лише учнів. Мінікомпанія Fresh&Green займається вирощуванням пряних трав та мікрозелені, таким чином впроваджуючи екологічні та здорові продукти в повсякденне життя споживачів. Базилік, салат, мікрозелень, м’яту та кінзу вирощують для своєї їдальні, щоб усі учні могли збагачувати організм вітамінами. Неодноразово свіжу зелень передавали в ті заклади, де проходять реабілітацію та лікуються наші захисники.  Виставки та конкурси легко підкоряються нашим “мікрогрінівцям”, і потужним результатом є те, що команда мінікомпанії  скоро представить Вінниччину на всеукраїнському рівні у столиці.

Фестиваль професій завершувався, а гості не поспішали розходитись. Всі були під враженнями різноманіття професій, успіхів навчального закладу та майбутніх перспектив. У аграрному центрі чекають на навчання усіх, хто прагне поєднати своє життя з робітничими професіями та бути корисним суспільству.

 

В актовому залі зібралися для того, щоб задати питання керівництву закладу та майстрам. Зокрема, з огляду на те, що абітурієнти зацікавились про умови вступу та необхідні документи, свідчить про важливість подібних заходів.

Для забезпечення успішного навчання важливою є й безпека учнів. У аграрному центрі є укриття, щоб здобувачі освіти почувалися під захистом. Навчальні будівлі, гуртожиток, укриття, їдальня: усе це базується на одній території, що дуже зручно.

Важливо, що після завершення навчання 75% учнів аграрного отримують працевлаштування, адже навчальний заклад співпрацює з різними підприємствами, що дає змогу швидко отримати бажану роботу. І в області, яка є аграрною, і в місті, де є багато санаторіїв, кафе, ресторанів, розвивається сфера краси, в країні, де будівництво необхідне всюди, як і вирощування аграрних культур – тут всюди робота знайдеться, однозначно. Аби були компетентні у своїй професії люди, захоплені важливою справою.

Текст і фото – Алли Корнієнко.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *