Фермер із Козятинської громади виготовляє елітні сири та продає їх на місцевому ринку

Фермер із Козятинської громади виготовляє елітні сири та продає їх на місцевому ринку

Фермер Віталій Жуковський із Козятинської територіальної громади новоствореного  Хмільницького району розводить кіз елітних порід, а з молока робить різноманітні тверді сири: і бринзу, і валансе, а також томе, камамбер, сири з різними начинками, травами та кавою. Свою козячу ферму утримує в сараї неподалік села Сестринівка, а на вихідних елітні сири продає на місцевому ринку. За кілограм домашнього елітного сиру просить 300 гривень.

Нині в чоловіка 80 кіз білої заанської породи, які вважаються промисловими та можуть давати до 6 літрів молока та більше.  Кожна така коза, ділиться чоловік, коштує не менше 300 доларів.

Його молоко, додає чоловік, без запаху та має пломбірний смак. Кожна коза дає не більше 4-х літрів молока на день. Є багато молодих, а також новонароджених. Дійних кіз 14. Для кілограма сиру треба 10 літрів молока. Рецепти для своїх сирів шукає в інтернеті.

Розводити кіз Віталій Жуковський почав після виходу на пенсію, близько 6 років тому. Пропрацювавши майже пів століття, не зміг сидіти на місці. Спочатку стажувався на одній столичній фермі, згодом купив старий сарай та облаштував там свою ферму. Поблизу — ліс та поле, де випасаються кози. Аби не загубилися, у кожної на шиї дзвоник. Щодня долають по кілька кілометрів.

Фермер каже, що справа ця не вигідна, бо на  утримання ферми та корм для кіз витрачає чимало грошей, однак через любов до кожної тварини покинути її все одно не зможе.

Джерело: Суспільне: Вінниця.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *