Експерти розповіли, які фальсифіковані продукти українці вживають щоденно

Експерти розповіли, які фальсифіковані продукти українці вживають щоденно
Spread the love

На прилавках магазинів та супермаркетів можна знайти фальсифіковані продукти, однак пересічні громадяни купують їх, навіть не підозрюючи про підробку. Адже фальсифікат настільки схожий до справжніх продуктів, що на перший погляд вони нічим один від одного не відрізняються.

Експерти розповіли, які фальсифіковані продукти ми вживаємо щодня.

Мед. Фахівці стверджують, що мед підробляють в більшості випадків, а все через те, що чітких стандартів в його приготуванні не існує. Часто продукт розводять сиропом, в якому міститься багато фруктози й продають його як натуральний. Експерти радять  купувати мед у перевірених людей, а краще безпосередньо у пасічників.

Кава. Ще один продукт, який найчастіше підробляють. В упаковці, де повинна бути мелена кава, недобросовісні виробники можуть додати подрібнений ячмінь, соєві боби, пшеницю. А ще у вигляді арабіки покупцеві можуть продати робусту. Найкраще купувати каву відразу в зернах і молоти його самостійно або попросити, щоб це зробили в спеціальному магазині.

Оливкова олія. У порівнянні з соняшниковою, оливкова олія коштує дорожче. Але в пляшці такої олії може бути кукурудзяна, соєва або пальмова олія — більш дешевша, але добре замаскована. А ще, за словами експертів, майже вся оливкова олія холодного віджиму — підробка. Відрізнити оригінал не складно: потрібно налити олію в склянку і поставити в холодильник. Якщо на дні утворюється осад, отже це – натуральний продукт.

Рис. На прилавках магазинів можна зустріти й підроблений рис, який виробляють з перемішаного з пластиком крохмалю і збризкують ароматизатором. Відрізнити фальсифікований продукт від оригіналу буває складно, тому варто довіряти лише перевіреним брендам.

Сир. Цей продукт також найчастіше підробляють, і якщо одні виробники на етикетці чесно вказують, що це “сирний продукт”, то інші мовчать про це. Часто в сир додають целюлозу (продукт обробки деревини), який, звичайно ж, шкодить організму. Перед покупкою експерти радять уважно вивчити етикетку: в складі натурального сиру повинно бути молоко, сичужний фермент і закваска.

Цікаво, що у 2017 році Дежпродспоживслужба оприлюднила дані, що 50% продуктів на прилавках магазинів – підроблені. Зокрема, найчастіше фальсифікують молочні продукти, зокрема масло, де відбувається підміна молочного жиру на рослинний. Така сама проблема і зі згущеним молоком. А ще тверді та плавлені сири. Не краща ситуація і зі сметаною, в яких містяться немолочні жири невідомого походження. Підробляють навіть такі прості продукти, як томатна паста та мелений перець.

За інформацією Головні аграрні новини та Агрополіт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *