
Такі прогнози озвучив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі марафону «Єдині новини».
Він розповів, що цієї весни фермери планують збільшити посіви ярих культур, а також цибулі, моркви і гречки. Тому дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України не буде. Це сприятиме доступності вітчизняного продукту для українського споживача.
За словами Тараса Висоцького, фермери з Одещини, а також із Центру і Заходу України відновлюють вирощування овочів, в першу чергу, борщового набору – цибулі і моркви.
Зокрема, планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур: гречку, овес і просо.
- Аграрії вже в 2022 році суттєво збільшили обсяги посіву гречки. Тому сьогодні її ціна на 50% менша, ніж торік. Практично така сама площа посіву очікується цього року. Тобто гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни. Навіть можливе здешевлення, але це стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні, – зазначив перший заступник Міністра.
Навіть у складних воєнних умовах обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум в два з половиною рази. Буде достатньо пшениці для виробництва хлібобулочних виробів, а кукурудзи і ячменю – для кормів.