Учені з Нідерландів і Бельгії дійшли висновку, що дефіцит вітаміну К спричиняє ускладнення при COVID-19. Цей вітамін необхідний для здоров’я легенів, регуляції процесів згортання крові та профілактики тромбозів. Його брак знижує еластичність судин, тому люди, які страждають на гіпертонію, діабет, серцево-судинні захворювання та ожиріння, хронічні захворювання нирок, – більше схильні до підвищеного ризику важкого перебігу коронавірусної хвороби.
Людям із групи ризику важливо отримувати вітамін К із продуктами харчування або приймати додатково. У рослинних продуктах він міститься в зелених листкових салатах, рукколі, шпинаті, мангольді, петрушці, коріандрі, базиліку, листковій гірчиці, молодих листках кульбаби, капустах кале, броколі, пекінській, савойській, цвітній, селері, зеленій цибулі, огірках, помідорах, зеленому горошку, гарбузі, кабачках, шипшині, зеленому чаї.
Для кращого засвоєння вітаміну їх потрібно вживати з рослинною олією. А в продуктах тваринного походження він міститься в жирних сирах, молоці та вершковому маслі, печінці, яловичині, яйцях. При цьому потрібно враховувати, що засвоєння вітаміну К знижується з віком, а також при захворюваннях печінки, кишківника і при прийомі антибіотиків.