Цукор забирає енергію і має наркотичну дію: у нашій рубриці розмова з консультанткою зі здорового харчування

Цукор забирає енергію і має наркотичну дію: у нашій рубриці розмова з консультанткою зі здорового харчування

Продовжуємо нашу рубрику про здорове харчування. Сьогодні поговоримо про цукор.

Мабуть, жоден хмільничанин не уявляє і дня без підсолодженого чаю/кави, запашної  солодкої випічки, варення, джемів тощо. Хоча кожен добре усвідомлює його шкоду. Шкода «білої смерті» (як ще називають білий цукор), де може міститися цукор і чим його замінити – про це говоримо із консультанткою зі здорового харчування Лесею Сахнюк.

  • Багато людей помилково вважають, що цукор дає організму енергію. Насправді ж все навпаки: він її забирає. Прилив сил від цукру виникає на дуже короткий час, після чого настає різке зниження рівня енергії. Недолік тіаміну (В1), який виникає при постійному вживанні цукру, не дозволяє їжі нормально засвоюватися , тобто організм не в змозі отримати з неї всі корисні речовини. Плюс до того ж порушується метаболізм вуглеводів, з яких ми переважно отримуємо енергію. В підсумку ми їмо, але залишаємося голодними і сил у нас немає. Звідси хронічна втома, низька працездатність, апатія.
  • Всі чудово знають, що із вживанням цукру з’являється ожиріння. Як це відбувається? Все солодке, що що ми їмо, відкладається в печінці у вигляді глікогену: про запас, як джерело енергії. Але «сховище» це обмежене, і якщо воно заповнене, а ми продовжуємо їсти солодке, воно трансформується в жир, у першу чергу на животі та в стегнах. Причому дослідження показують, що якщо вживати одночасно цукор і жир (таке поєднання присутнє, наприклад, в більшості кондитерських виробів та у всій здобі), то жир відкладається набагато швидше, ніж без цукру. Тому від булочок і тортиків швидше за все й повніють. Крім того, «швидкі» вуглеводи, список яких очолює цукор різко підвищують (в 2-3 рази від норми) рівень цукру в крові. Це викликає потужний викид інсуліну.
  • Цукор викликає досить сильну залежність. При його вживанні в мозку людини відбуваються такі ж зміни, як під дією морфіну або кокаїну. Різкі стрибки глюкози в крові провокують потребу в новій «дозі». При цьому мозок не усвідомлює, що потяг до солодкого не має жодного відношення до голоду, бо затуманений: при вживанні цукру активуються бета-ендорфінові рецептори і дофамінова система центру задоволення. Ми кайфуємо – реакція, аналогічна реакції на опіати.
  • Крім впливу на мозок, цукор поневолює наші смакові рецептори. З дитячого віку, коли ми споживали солодке материнське молоко, сформувалися пов’язані з солодким приємні асоціації: насичення, відчуття захищеності, розслаблення. Так ми і підсаджуємось на «цукрову голку».
  • Мало того, цукор знижує імунітет в 17 разів, і чим більше цукру у нас в крові, тим нижчі захисні сили організму.
  • Цукор шкодить організму тих, хто не має зайвої ваги.
  • Збільшує ризик розвитку цукрового діабету.
  • Шкодить здоров’ю шкіри, може сприяти появі шкірних висипань.
  • Погана новина в тому, що цукор знаходиться майже в кожному з повсякденних продуктів: хліб, макарони, соуси, майонез, гірчиця, хрін, кока-кола, йогурти….
  • Я відмовилася від цукру взагалі. Навіть звикла уже до чаю без цукру. Спочатку це було важко, але прийшов момент, коли усвідомила,треба обирати: чи здоров’я, чи задоволення на 10 хвилин.
  • На що варто замінити цукор і під якими назвами його приховують ?
  • Якщо, читаючи етикетки, ви побачите в складі мед, глюкозу або фруктозу, то зрозумієте, що там є цукор. А малознайомі назви можуть збити з пантелику, тому всім варто знати і їх.
  • Ось перелік назв, під яким приховують цукор:

🚫 Сиропи: кукурудзяний (corn/golden syrup), солодовий (malt syrup), кленовий (maple syrup), вівсяний (oat syrup), рисовий (rice syrup), березовий (birch syrup), рожкового дерева (carob syrup).

🚫 Ячмінний солод (barley malt)

🚫 Декстрин (dextrin, E1400)

🚫 Етилмальтол (ethyl maltol, E637)

🚫 Концентрований фруктово-ягідний сок

🚫 Мальтодекстрин (maltodextrin)

🚫 Мальтоза (maltose)

🚫 Панела (panela)

🚫 Сік цукрової тростини (cane juice)

🚫 Патока (molasses)

🚫 Нектар агави (agave nectar).

Є ще дуже багато натуральних та синтетичних варіантів.

А ось список нешкідливих варіантів цукрозамінювачів:

️Стевія (Stevia)

️Цукралоза (Sucralose)

️Еритрол (Erythritol)

️Цукор з фрукта монах (Monk Fruit Sweetener).

А на завершення бажаю всім гарного дня, смачної нешкідливої їжі та багато енергії!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *