Цікаві факти про нітрати в харчових продуктах

Цікаві факти про нітрати в харчових продуктах

Нітрати – особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування. В перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння,
захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може спричинити навіть рак шлунку.

У Хмільницькому районному відділі ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» розповіли більше про нітрати та як зменшити їхню кількість у плодах.

Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок та людей
похилого віку.

Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли
повністю відмовитися від будь-яких добрив.

Невелику кількість нітратів організм людини може вивести протягом короткого часу, але
перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь.

Для того, щоб мати від споживання овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, радимо дотримуватися простих правил:

  1. Не варто купувати овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів у кожній конкретній партії. Тому вимагайте такі документи у продавців.
  2. Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.
  3. Купуючи овочі, ви повинні знати, що деякі з овочів і фруктів вбирають у себе нітрати більше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, молода капуста, кабачки, огірки, морква, салат, шпинат, дині.
  4. Не давайте перші ранні овочі та ягоди дітям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння.

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?

  • залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті. Первинна кулінарна обробка овочів та фруктів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нітрати втрачаються під час варіння овочів – вони переходять у воду. Проте цей відвар треба вилити;
  • перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
  • очищуйте шкірку овочів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису;
  • нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізайте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
  • перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
  • вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;
  • приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
  • нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

До речі, для проведення досліджень можна звернутись в ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», який знаходиться за адресою: м Хмільник, вул. Виноградна,7.

Ілюстративне фото – з журналу АгроЕліта.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *