“Чим хата багата, тим і рада”: хмільничани мають змогу ознайомитися з кулінарними традиціями тих народів, які проживають на Вінниччині

“Чим хата багата, тим і рада”: хмільничани мають змогу ознайомитися з кулінарними традиціями тих народів, які проживають на Вінниччині
Spread the love

Щороку на Вінниччині відбувається обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада».

Обласне свято «Чим хата багата, тим і рада» започатковане обласним центром народної творчості у 2008 році.  Цей захід знайшов відгук і підтримку національних товариств Вінниччини, які активно долучаються до його проведення і щиро презентують страви своїх національних кухонь.

Якщо раніше гості свята мали змогу не лише ознайомитися з назвами страв, скуштувавши їх і поговорити з  авторами, то цього року кулінарне святкування відбудеться в новому карантинному режимі.

Цього року в зв’язку з карантинними обмеженнями обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада» проводиться в режимі онлайн. Впродовж січня 2021 року Вінницький обласний центр народної творчості транслюватиме відеосюжети національних товариств у соціальних мережах (https://www.facebook.com/vocnt33) або ютуб-каналі (https://www.youtube.com/watch?v=IBasYNYp2go&feature=youtu.be).

На відео учасники обласного свята ознайомлять своїх глядачів з процесом приготування польських, грузинських, єврейських, азербайджанських та ромських традиційних страв.

Страви різних народів можуть розповісти про темперамент, звички та смаки тих людей. Саме ця ідея була покладена в основу свята.

Продивившись відео, хмільничани матимуть  змогу ознайомитись із різними народами, які проживають на Вінниччині.

А поки що організатори свята ознайомили всіх з назвами страв і тими, хто їх приготував.

  • «Фарширований короп» — Ірина П’ясецька-Пушкар (ГО «Конфедерація поляків Поділля XXІ століття»).
  • – «Хачапурі по-аджарськи», «Хінкалі» — Резо Теймуразов (грузинська громада «Арго»).
  • – «Кутл з рибою», «Цукер-леках» — Лоліта та Мар’яна Михайлові (обласне товариство єврейської мови та культури).
  • – «Левенгі з рисом» – Абушов Теймур Аловсат Огли (голова громади азербайджанців «АТЕШ»). – «Риба по-циганськи» — Ольга Марценкевич (керівник родинного циганського ансамблю «Ягорі», Іванівська ОТГ).
  • – Індійські пиріжки «Самоса» — Сергій Журавльов (керівник родинного ансамблю індійського танцю «Сур сангам», м.Вінниця)
  • – «Ґуґіль» — Тетяна Цвігун (Панчук), директор ОЦНТ
  • – «Пиріжки з гречкою» — Оксана Моторна з с. Гончарівки Літинського району

Фото – vseosvita.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *