Без сосисок та рибних консервів, менше солі та цукру, не більше 2-х смажених страв на тиждень: як харчуватимуть школярів на Хмільниччині

Без сосисок та рибних консервів, менше солі та цукру, не більше 2-х смажених страв на тиждень: як харчуватимуть школярів на Хмільниччині

З 1 січня в Україні почав діяти новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, яким запроваджуються нові  підходи до організації навчального процесу та харчування дітей у закладах освіти.

Серед нововведень, які стосуються організації харчування дітей, такі:

  • Заборонено м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (сосиски, ковбаси, рибні консерви),
  • Заборонено реалізація енергетичних напоїв та кави.
  • Враховано особливості харчування дітей з особливими дієтичними потребами,
  • Обмежено споживання солі (до 4 г на добу) та цукру (до 5 г на 100 г готової їжі),
  • Дозволено не більше 2 страв смаженої їжі на тиждень.

Що ж стосується санітарного регламенту, то він регулює наступні випадки:

  • учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;
  • усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;
  • оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;
  • встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за їх порушення;
  • дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;
  • встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може дорівнювати 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку;
  • для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;
  • учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
  • у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.
  •  дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
  • встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ
  • визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.)
  • встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. А це злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти.
  • врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами (у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря).

За матеріалами KeyNews

Фото – wz.lviv.ua

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *