
Бактеріальний опік плодових – це надзвичайно шкодочинна хвороба плодових рослин. Збудник вражає близько 170 видів рослин – плодових, декоративних та дикорослих. Високочутливими до бактеріального опіку є глід, айва, яблуня, груша, горобина, вишня, персик, слива, абрикос.
Ураженню піддаються всі частини рослини. Це призводить не лише до втрати товарної якості плодів, різкого зниження врожайності, а й за сприятливих умов розвитку хвороби – до повної загибелі рослин, особливо саджанців. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком від 3-8 років.
Спочатку у плодових в’януть квіти, молоді листки, пагони. Листя чорніє, скручується, відмирає, але не опадає. Плоди, що з’явилися, стають зморшкуватими, чорніють, зменшуються і не опадають, стиглі плоди не уражуються. Уражені молоді пагони і гілки спочатку стають ніби налитими рідиною, яка через певний час починає сочитися, стікає по корі, і застигає у вигляді краплинок від янтарно-жовтого до темно-бурого кольору. Типовим є гачкоподібне згинання кінчиків пагонів. При теплій вологій погоді на квітах і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білої рідини (ексудату).
Як поширюється хвороба
Поширення збудника здійснюється комахами-запилювачами (бджолами, осами, джмелями, мухами, попелицями та ін.). Дощ і вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник через посадковий матеріал та прищепи. Вірогідність ураженості зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.
Ознаки ураження
Бактерія уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Опік квітів — перша типова ознака прояву бактеріального опіку — з’являється навесні в період цвітіння плодових дерев. Квіти в’януть, всихають, змінюють забарвлення від коричневого до чорного. Уражені квіти можуть опадати, але частіше залишаються на рослині. Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілки. Інколи ураження квітів може призвести до втрати цілої гілки чи дерева.
Протягом декількох днів інфекція поширюється пагонами на 15-30 см або більше. Інфіковані пагони змінюють забарвлення від світло- до темно-коричневого на яблунях та від темно-коричневого до чорного — на грушах. Уражені листки залишаються на гілках, окремі гілки або цілі дерева виглядають ніби обпалені вогнем, звідси і назва хвороби — «опік плодових».
Недозрілі плоди також можуть інфікуватись через природні пори, ранки або плодоніжки сусідніх плодів чи квіток. Захворювання плодів особливо інтенсивно розвивається після дощів з градом. Часто з ураженого плоду виділяється липка рідина від молочного до бурштинового кольору (бактеріальний ексудат).
Джерелом інфекції є уражені дерева. Основними переносниками збудника бактеріального опіку плодових на невелику відстань є комахи (бджоли, оси, мухи, джмелі, попелиці, галиці). На більш далекі відстані його переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території.
Найсприятливішими умовами для розвитку бактеріального опіку плодових є відносна вологість 80% та температура повітря 18-29 °С. Влітку, у зв’язку з потеплінням, розвиток захворювання уповільнюється.
Також може передаватись під час окулірування дичок, на що слід звертати особливу увагу за використання прищепного матеріалу інших сортів плодових дерев. Між районами та країнами бактеріальний опік плодових розповсюджується зараженим садівним та прищепним матеріалом.
Щоб попередити бактеріальний опік плодових дерев, потрібно їх лікувати та проводити вчасну профілактику захворювання. Для запобігання поширенню бактеріального опіку плодових пропонують інтегровану програму хімічних заходів у поєднанні з поліпшенням санітарного стану садів, підрізуванням, викорчовуванням, підживленням дерев і використанням стійких або толерантних сортів.
Подальші обробки проводять:
– Актара (0,15л/га) + Косайд 2000 (2л/га) ;
– Мерпан (2,5 кг/га) + Стробі (0,2 кг/га) + Моспілан (0,25 кг/га) ;
– Казумін (3л/га) + Каліпсо (0,2 кг/га).
У літній період поточного року землевласники можуть обробляти сад фунгіцидами Терсел, Делан, Стробі, Топсін та інсектицидом Моспілан (для знищення комах-переносників).
Для профілактики хвороби (бактеріальний опік плодових) рекомендують викорчовувати дикорослі плодові і глід, які можуть бути носіями інфекцій. До профілактичних заходів також відносять вибір стійких сортів. Сучасні сорти яблунь та груш мають різний ступінь сприйнятливості до ураження бактеріальним опіком. Імунних сортів немає.