5 кроків до безпечнішої їжі: поради від хмільницьких фахівців

Spread the love

Про безпеку харчових продуктів дбає ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький
обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ». Тут безкоштовно обстежують на носійство збудників кишкових інфекцій та стафілококів тих, хто на волонтерських засадах готує їжу для захисників та тимчасово переміщених осіб.

Для усіх волонтерів та жителів Хмільниччини фахівці центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ розповіли про найпоширеніші гострі кишкові інфекції, сиптоми і те, як приготувати безпечну для здоров’я їжу.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які
можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції
передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених
водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для
    приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  • 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема
    ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
  • 3. Ретельно готуйте їжу:
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  • 4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
    5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

  • Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення
    температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від
    виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі, – розповів  завідувач ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ» Володимир Бойко.

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *